SALAM 2011....hope it is still not too late...
Bulat2 ,gebus2 pastu geseng2 sket hehehe
Aku buat 3 flavor (neapolitan) tapi bila dah goreng asik jumpe yang vanilla je...Cg Fly dapat stobewi 2 bijik.Last2 baru dpt coklat sebijik.Ade baki lagi 2-3 bijik dlm fridge.Simpan utk esok lak ye...hihi
Resepi dia aku C&P dari kak Hana jepong saneee.....dah byk kali buat dah ni..memang tak jemu!Mudah lak tu!Semesek!
Bahan-bahan:
•10 keping roti putih(aku guna 12 keping roti gardenia-dapat 6 bijik)
•6 scope aiskrim (apa2 perisa)-6 scoop sebab 6 bijik-guna perisa neapolitan
•Plastik wrap ( untuk balut roti) -tak guna pon, terus simpan dlm tupperware
•Minyak
Cara-cara:
1.Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu )
2.Skopkan aiskrim ke atas roti.
3.Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
4.Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar).
5.Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - hana simpan semalaman(aku simpan semua terus dalam satu tupperware microwave resistant, tak sempat balut dgn wrap..)
6.Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.Kalau nak tgk step by step gi sini k?
Resepi dia aku C&P dari kak Hana jepong saneee.....dah byk kali buat dah ni..memang tak jemu!Mudah lak tu!Semesek!
Bahan-bahan:
•10 keping roti putih(aku guna 12 keping roti gardenia-dapat 6 bijik)
•6 scope aiskrim (apa2 perisa)-6 scoop sebab 6 bijik-guna perisa neapolitan
•Plastik wrap ( untuk balut roti) -tak guna pon, terus simpan dlm tupperware
•Minyak
Cara-cara:
1.Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu )
2.Skopkan aiskrim ke atas roti.
3.Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
4.Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar).
5.Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - hana simpan semalaman(aku simpan semua terus dalam satu tupperware microwave resistant, tak sempat balut dgn wrap..)
6.Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.Kalau nak tgk step by step gi sini k?
Kalau nak tengok step by step, klik sini okeh?Credit to Kak Dzanariah....
E-ein makan juge...tapi dia makan petang tadi, makan aiskrimnye aje...seronok je tgk dia makan pastu dia kata "sedap...sedap..." tak pelat tau...
Muke tak bersalah......
Paastu pakai tangan!Macam mkn nasik!Adeh...jwbnye, mandi manda lah lepas tu sebab dah comot...
4 comments:
uhhuuu... sedap plak rasanya tengok ais krim goreng nihh... huhuhu... nk try buat lahh...
isyraq: haa...try try try! ;)
Salam Catlina. Hahaha.. geli hati tengok E-ein makan aiskrim... sure dia enjoy betoi...! Liana pun minat gak mkn aiskrim!
budak-budak kalau tak comot makan aiskrim memang bukan budak-budak.
Post a Comment