Aiskrim goreng ooo aiskrim goreng!Agak huduh rupamu..tapi sedap tau!Dek kerana nak sgt rasa aiskrim goreng yang aku tgk kat umah kak Hana, takdek acuan pun jadik!aku tekap pakai tutup termos E-ein!Hahahaha jgn tiru tau cara aku tekap aiskrim ni, kang korang trauma nengok rupe aiskrim goreng ni.Nightmare wooo!!
Kopipes dari kak Hana
Bahan-bahan:
- 10 keping roti putih(aku guna 12 keping roti gardenia-dapat 6 bijik)
- 5 scope aiskrim (apa2 perisa)-6 scoop sebab 6 bijik-guna perisa stobewi
- Plastik wrap ( untuk balut roti)
- Minyak
Cara-cara:
- Lembabkan roti dengan air ( saya spraykan roti tu )
- Skopkan aiskrim ke atas roti.
- Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
- Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar).
- Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - hana simpan semalaman(aku simpan semua terus dalam satu tupperware microwave resistant, tak sempat balut dgn wrap..)
- Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.
No comments:
Post a Comment