CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Food Talk


ShoutMix chat widget

Thursday, May 27, 2010

Butter Pancake

Mudah giler nak buat,plus, bahan2 memang dah sedia ada kat umah bg mereka yang suka baking2 ni,..resipi dari Myresipi tapi aku copy paste dari Kak Inahar.Lembut, gebu dan rasa butter tu, wowwweeee!!!


Pancake
6 sudu besar butter ~ dicairkan
2 bj telur
2 1/2 cawan tepung naik sendiri
2 sudu teh baking powder- takde, aku ganti dgn 1 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu besar gula castor
2 cawan susu segar
2 sudu besar jus lemon ~ optional-aku tak bubuh
secubit garam

1.Campurkan kesemua bahan dan blend hingga sebati.
2.Biarkan sebentar dlm 10 minit.
3.Masak pancake spt biasa hingga habis.
4.Hidangkan panas2.

Aku hidang dgn pancake syrup, boleh dibeli di mana-mana pasaraya :).

7 comments:

e.l.i.s.s.m.i.e said...

terliur nyaa..

*∽ IZAN ∽* said...

alamakkk .. cantekknya dia masakk. Eh bakar cam biasa tu kira bakar camner? he he

CatlinaFly said...

ellis: hihi ni first try tau eliss, biasanye sy beli yg segera(bancuh dgn air je)

CatlinaFly said...

izan: sy goreng je izan :) letak minyak sikit if kuali biasa, tak yah minyak kalau guna nonstick pan ;)

Hidayah Ismawi said...

Looks heavenly ..yum yum

CatlinaFly said...

hidayah: hehehe :) heavnely?amboi tinggi sgt tu!

Ummi said...

Salam Cat, mengancamnya pancake tu..akak nk salin resepi laa..hehee..sedap ek? Tentang stoberi ciskek akak tuh..akak x alas pun loyang dgn any foils or plastics, just guna je loose pan tu..nnt bila beku dah cis tu..buka key tepi tu, then loose kan dr dasar loyang...so boleh angkat dasar loyang letak atas apa2 pinggan or alas...potong jek terus atas tu..guna pisau yg x calarkan loyang la ek..hehe...