Home made chocolate ice cream

Bahan-bahan
- 270 g coffemate (creamer tepung)
- 500 ml susu segar perisa strawberry(aku guna susu segar perisa chocolate)
- 30-50g gula - bergantung tahap kemanisan susu berperisa
- beberapa biji strawberry(tak digunakan)
Cara-cara
- Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar. Kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 - 5 jam (sehingga 3/4 beku).
- Potong strawberry kecil2 n lecek/blend hingga hancur/separa hancur dan ketepikan. Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu.
- Perlahankan speed. Masukkan strawberry dan putar 1 - 2 minit hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman.

No comments:
Post a Comment