
Bahan-bahan
- 270 g coffemate (creamer tepung)-aku guna 500g
- 500 ml susu segar perisa strawberry(guna 1 liter)
- 30-50g gula halus/aising- bergantung tahap kemanisan susu berperisa(guna 3 camca teh<> 15g)
- beberapa biji strawberry(tak digunakan- aku guna Hershey's shell dan badam cincang as penyedap rasa..)
Cara-cara
- Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar. Kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 - 5 jam (sehingga 3/4 beku).
- Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu.
Baru kuar peti ais..
- Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman.
Cadangan hiasan..tak bpe cantik, janji sedap!eheh..
habis..sadaqallahuladzim!:)
No comments:
Post a Comment