CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Food Talk


ShoutMix chat widget

Tuesday, May 11, 2010

Pasta Goreng Mudah & Cepat!

Pasta Goreng Oriental

Menu tghari kami Ahad lepas...semenjak dua tiga menjak ni..Catlina makin suke sangat masak..tapi Catlina cuma dpt masak ujung minggu je..hari keje takde masa (penat pun jadi faktor).Cg Fly pun pelik dgn tabiat Catlina skrg...kadang2 dia bebel juge sbb takut Catlina kepenatan(thanks for caring honey..).Bagi Catlina, cooking means adventure!Because you ‘ll never know what u gonna get unless u have finish it! J

Pasta Goreng Oriental
(Catlina amik resepi ni dari Pa & Ma keluaran terbaru-Feb & ade modified sket2..)

1 sudu makan myk zaitun (*Catlina guna myk masak biasa je..)
2 mangkuk pasta
200 gm isi ayam (potong kecil) –kalau tak suke ayam, daging lembu pun ok kut
2 ulas bwg putih(dicincang
Sedikit lada benggala merah dan hijau(potong kecil)
Sebatang lobak (potong memanjang)
Sedikit brokoli (potong kecil)

Garam & serbuk lada hitam secukup rasa

(**Catlina tambahkan cendawan tiram/grey oyster mushroom semangkuk sbb Cg Fly suke mkn cendawan-siat halus)

Cara-cara:


1.Panaskan kuali dan masukkan myk.
2.Tumis bawang putih.
3.Masukkan isi ayam dan goreng hingga masak.
4.Masukkan lobak merah – kacau hingga lobak jadi lembut

5.Masukkan pasta, lada benggala dan brokoli.
6.Kacau rata dan biarkan sebentar.
7.Masukkan garam dan serbuk lada hitam secukup rasa.
8.Sedia utk dihidangkan( boleh mkn mcm tu je @ nk mkn dgn nasi atau lauk lain pun boleh jugee....Catlina masak daging masak kicap tu pun buat tambah2 lauk pasta ni..)

Daging masak kicap

Selamat menjamu selera!

No comments: