CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Food Talk


ShoutMix chat widget

Tuesday, May 11, 2010

Kek Lapis Hatiku Tak Tahan

Kek Lapis Hatiku Tak Tahan

Har har har sesuke hati aku je letak name kek lapis ni..sebabnye..aku tak tahan...aku ketagih nak masak kek!!Hehe tengokkkkk..tak smpi 2 minggu aku “puasa” buat kek..dah tak tahan.Ini kek yg aku buat siang tadi.Nak2 pulak cik abangku ade sekolah ganti..aku boring giler kat umah. Dah lame teringin nk wat kek lapis..tapi tak terbuat2 lagi & I called my sister Ultramama tanye kut2 ade resepi kek lapis yg senang nak buat dgn bhn2 yg sedia available di rumahku.My sis dpt resipi mase dia ngajar kat Sabah lepas grad dulu, from her friend Cg Farah & Cg Fazliah.

Kek Lapis Biskut Marie
(aku belasah je name kek ni..sbb tak pakai tepung tp gune sekut marie)

** Catlina buat ½ adunan je

Bahan2:

300gm biskut marie original (blend & ayak utk dijadikan tepung)
10 biji telur
400gm gula castor
500gm butter
½ cwn air sejuk
½ tin kecik susu pekat manis
2 camca teh baking powder
2 camca teh esen vanilla
20-30 bungkus asam hawflakes (tak letak sbb xde)
Sedikit pewarna ikut suke(*Aku wat 2 kaler je , kuning & coklat)

Langkah2:

1.Panaskan loyang kukus dahulu.
2.Pukul mentega & gula hingga kembang & putih.
3.Masukkan tepung biskut marie selang seli dgn telur.Pukul sebati.
4.Masukkan baking powder,esen vanilla, air dan susu pekat manis.
5.Bahagi 2 adunan ikut warna yg disukai.

6.Griskan loyang dgn mentega.
7.Kukus selapis demi selapis (10 min setiap lapisan) hingga adunan habis.Susun hawflakes di setiap lapisan. Kukus lagi 2 jam (kalau rajin, kukus 4 jam, kek lagi tahan lame).
8.Sejukkan ke suhu bilik.
9.Dah boleh potong & hidangkan.

** Kudos to my big sis, Ultramama... Macih..


1 comment:

kucingorengemok said...

kek ni sedaaappp gila! kan best kalau semua kek guna biskut marie kan, mesti lemak :)